Translate

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Το σώμα μας είναι ιερό, είναι άγιο.

Η Τάντρα λέει, γνώρισε το σώμα σου. Είναι ιεροσυλία να επικρίνεις το σώμα. Αν λες ότι το σώμα είναι ακάθαρτο ή αν λες ότι το σώμα είναι αμαρτία, λες ανοησίες σύμφωνα με την Τάντρα – μια πολύ δηλητηριώδης διδασκαλία. 
Η Τάντρα αποδέχεται το σώμα – όχι μόνο το αποδέχεται, αλλά και λέει ότι το σώμα είναι άγιο, αγνό, αθώο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μπορείς να το κάνεις έναν αγωγό, ένα διάμεσο, για να πας πέρα! Βοηθάει ακόμη και για να πας πέρα από αυτό.

Αλλά αν αρχίσεις να πολεμάς με το σώμα, έχεις χαθεί. Αν αρχίσεις να το πολεμάς, θα γίνεις όλο και πιο άρρωστος. Κι αν συνεχίσεις να το πολεμάς, θα χάσεις μια ευκαιρία. Είναι αρνητικό πράγμα να πολεμάς… η Τάντρα είναι μια θετική μεταμόρφωση. Μην το πολεμάς – δεν υπάρχει λόγος. Είναι σαν να κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο και να αρχίζεις να πολεμάς με το αυτοκίνητο. Τότε δεν θα μπορείς να μετακινηθείς, διότι πολεμάς με το όχημα – το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσεις, όχι να πολεμάς εναντίον του. Και θα το καταστρέψεις το όχημα πολεμώντας μαζί του κι έπειτα θα είναι όλο και πιο δύσκολο να μετακινηθείς.
Το σώμα είναι ένα όμορφο όχημα – πολύ μυστηριώδες, πολυσύνθετο. Χρησιμοποίησέ το, μην το πολεμάς. Βοήθησέ το. Τη στιγμή που πας εναντίον του, πας εναντίον του εαυτού σου. Είναι σαν να θέλει ένας άνθρωπος να φτάσει κάπου, αλλά πολεμάει με τα ίδια του τα πόδια και τα κόβει. Η Τάντρα λέει, γνώρισε το σώμα και γνώρισε τα μυστικά του. Γνώρισε την ενέργειά του και μάθε πώς μπορούν να μεταμορφωθούν αυτές οι μορφές ενέργειας – πώς μπορούν να προχωρήσουν και να στραφούν προς διαφορετικές διαστάσεις.

Για παράδειγμα, πάρε το σεξ, που είναι η βασική ενέργεια μέσα στο σώμα. Συνήθως η σεξουαλική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο για αναπαραγωγή. Ένα σώμα δημιουργεί ένα άλλο σώμα και αυτό συνεχίζεται. Η βιολογική χρησιμότητα της σεξουαλικής ενέργειας βρίσκεται μόνο στην αναπαραγωγή. Πρόκειται όμως για μια μόνο από τις χρήσεις της, και μάλιστα την κατώτερη. Δεν υπονοείται εδώ καμιά επίκριση, είναι όμως η κατώτερη. Η ίδια ενέργεια μπορεί να κάνει και άλλες δημιουργικές πράξεις. Η αναπαραγωγή είναι μια βασική δημιουργική τέχνη – δημιουργείς κάτι. Γι΄ αυτό ακριβώς και αισθάνεται η γυναίκα μια αδιόρατη ευεξία όταν γίνεται μητέρα: έχει δημιουργήσει κάτι...

Η Τάντρα δεν έχει καμιά επίκριση, έχει μόνο μυστικές τεχνικές πώς να μεταμορφώνεις. Γι΄ αυτό ακριβώς μιλάει η Τάντρα τόσο πολύ για το σώμα – διότι είναι αναγκαίο. Το σώμα χρειάζεται να το κατανοήσεις και μπορείς να ξεκινήσεις μόνο από εκεί όπου βρίσκεσαι.


Osho
The Book of Secrets
Ομιλία 20