Translate

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αν δεν θέλεις να καίγεσαι από ζήλια....

Ερώτηση: Δείχνω ενδιαφέρον και για άλλες γυναίκες πέρα από τη σύζυγό μου, όταν όμως η σύζυγός μου δείχνει ενδιαφέρον και για άλλους άντρες, νιώθω μεγάλη ζήλια. Καίγομαι μέσα σε μια τρομερή φωτιά.

Osho: Οι άντρες δημιούργησαν πάντοτε ελευθερία για τον εαυτό τους, εμπόδιζαν όμως τις γυναίκες. Οι άντρες φυλάκισαν τις γυναίκες μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού κι επέτρεψαν στον εαυτό τους να είναι ελεύθεροι. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Τώρα οι γυναίκες είναι το ίδιο ελεύθερες όσο κι εσύ. 
Κι αν δεν θέλεις να καίγεσαι από ζήλια, υπάρχουν δυο μόνο τρόποι: ο ένας τρόπος είναι να απελευθερωθείς ο ίδιος από τις επιθυμίες. Όταν δεν υπάρχουν επιθυμίες, δεν μπορεί να παραμείνει η ζήλια. Και ο άλλος τρόπος: αν δεν θέλεις να απελευθερωθείς από τις επιθυμίες, τότε τουλάχιστον δώσε τα ίδια δικαιώματα που έχεις εσύ και στους άλλους. Βρες τουλάχιστον αυτό το θάρρος. Ο ίδιος θα ήθελα να απελευθερωθείς από τις επιθυμίες.


Αν έχεις γνωρίσει μια γυναίκα, έχεις γνωρίσει όλες τις γυναίκες. Αν έχεις γνωρίσει έναν άντρα, έχεις γνωρίσει όλους τους άντρες. Τότε οι διαφορές βρίσκονται μόνο στην εξωτερική μορφή. Και για εκείνον που δεν γνώρισε όλες τις γυναίκες έχοντας γνωρίσει μια γυναίκα πρέπει να καταλάβεις ότι ζει ασυνείδητα. Ακόμη κι αν γνωρίσει αμέτρητες γυναίκες, δεν θα μπορέσει να γνωρίσει, απλούστατα δεν θα γνωρίσει ποτέ. 
Η γνώση συμβαίνει μέσω της επίγνωσης κι εκείνος δεν έχει επίγνωση. Θα συνεχίσει να κυνηγά τις γυναίκες, αφήνοντας τη μια για να ακολουθήσει την άλλη.

Και βέβαια θα καείς, γιατί πληγώνεται το αρσενικό σου εγώ. Νομίζεις ότι είναι απολύτως εντάξει να σε ενδιαφέρουν οι γυναίκες των άλλων, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί. Λέμε: "Τα αγόρια είναι πάντα αγόρια." Τη φράση αυτή τη δημιούργησαν οι άντρες, επειδή νομίζουν ότι ο άντρας δεν ικανοποιείται με μια γυναίκα, ότι ο άντρας θέλει πολλές γυναίκες, αλλά ότι η γυναίκα ικανοποιείται με έναν μόνο άντρα. 
Πρόκειται για αρσενικά κόλπα. Η γυναίκα πρέπει να ικανοποιείται με έναν άντρα – κι αυτός ο ένας είσαι εσύ! Εσύ όμως; Πώς γίνεται να μένεις ικανοποιημένος με μία; Άντρας είσαι! Νομίζεις ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη ελευθερία για τους άντρες…

Η σύζυγός σου έχει τα ίδια δικαιώματα για την ελευθερία της όσα απαιτείς κι εσύ για τον εαυτό σου. Κι αν βλέπεις ότι, όχι, δεν είναι σωστό να ενδιαφέρεται η σύζυγός σου για άλλους άντρες, τότε δεν είναι σωστό να ενδιαφέρεσαι κι εσύ για άλλες γυναίκες. Ό,τι περιμένεις από τη σύζυγό σου θα πρέπει κι εσύ να γίνεις το ίδιο, να πράττεις με τον ίδιο τρόπο. Μόνο τότε θα έχεις το οποιοδήποτε δικαίωμα.


Osho 
Die O Yogi Die  
Ομιλία #8