Translate

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σεξ: η πόρτα που οδηγεί στη θεϊκότητα

Μπορείς να μας μιλήσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σεξουαλική μας ενέργεια για να αναπτυχθούμε; Φαίνεται ότι είναι ένα από τα κυριότερα θέματα, που απασχολούν τη Δύση.

Osho: Το σεξ ειναι η ίδια η ενέργεια. Δεν θα την ονομάσω λοιπόν σεξουαλική ενέργεια, επειδή είναι η μοναδική ενέργεια. Το σεξ είναι η μοναδική ενέργεια που διαθέτετε. Η ενέργεια μπορεί να μετασχηματιστεί. Μπορεί ν’ ανέβει ψηλότερα. Όσο πιο ψηλά πηγαίνει, τόσο λιγότερη σεξουαλικότητα περιέχει. Και υπάρχει ένα τελικό κορύφωμα, όπου γίνεται αγάπη και συμπόνια. Το τελικό άνθισμα μπορούμε να το πούμε θεϊκή ενέργεια, αλλά η βάση, το υπόβαθρο, παραμένει το σεξ.



 Το σεξ, λοιπόν, είναι το κατώτερο επίπεδο ενέργειας και ο Θεός είναι το ανώτερο. Είναι, όμως, η ίδια ενέργεια, που κινείται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι δεν διαχωρίζω τις ενέργειες. Αν τις διαχωρίσεις, προκαλείται διχασμός. Αν τις διαχωρίσεις, προκαλείται αντίθεση κι αγώνας. Αν διαχωρίσεις τις ενέργειες, διχάζεσαι εσύ ο ίδιος. Τότε θα είσαι είτε υπέρ είτε κατά του σεξ. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά, επειδή δεν διαχωρίζω τίποτα. Λέω ότι το σεξ είναι μόνο το όνομα της ενέργειας.
Μπορείς να ονομάσεις αυτή την ενέργεια X. Το σεξ είναι το όνομα της ενέργειας X, όταν τη χρησιμοποιείς μόνο σαν βιολογική δύναμη αναπαραγωγής. Η ίδια ενέργεια γίνεται θεϊκή, από τη στιγμή που ελευθερώνεται από τη βιολογική δέσμευση, από τη στιγμή που παύει να είναι σωματική. Τότε γίνεται η αγάπη του Ιησού ή η συμπόνια του Βούδα.
 
Σήμερα, η Δύση έχει μεγάλη εμμονή με το σεξ, εξαιτίας του χριστιανισμού. Δυο χιλιάδες χρόνια χριστιανικής καταπίεσης της σεξουαλικής ενέργειας, γέμισαν εμμονές το δυτικό νου. Επί δυο χιλιάδες χρόνια, η εμμονή ήταν πώς να το σκοτώσουν. Δεν μπορείς να το σκοτώσεις. Η ενέργεια δεν σκοτώνεται. Η ενέργεια μπορεί μόνο να μετασχηματιστεί.

Δεν υπάρχει τρόπος να καταστρέψεις την ενέργεια. Τίποτα δεν μπορεί να καταστραφεί σ’ αυτό τον κόσμο. Μπορεί μόνο να μετασχηματιστεί, ν’ αλλάξει, να κινηθεί σε άλλη σφαίρα και διάσταση. Η καταστροφή είναι αδύνατη. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις καινούργια ενέργεια κι ούτε μπορείς να καταστρέψεις την παλιά ενέργεια. Και η δημιουργία και η καταστροφή είναι πέρα από σένα. Δεν μπορεί να γίνει Τώρα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν μπορεί να καταστραφεί ούτε το μικρότερο σωματίδιο. Για δυο χιλιάδες χρόνια, ο χριστιανισμός προσπαθούσε να καταστρέψει τη σεξουαλική ενέργεια. Η θρησκεία επέμενε στο να ξεκόψεις εντελώς από το σεξ Αυτό δημιούργησε τρέλα. Όσο περισσότερο πολεμάς, τόσο περισσότερο καταπιέζεις και τόσο περισσότερο σεξουαλικός γίνεσαι. Και τότε το σεξ πηγαίνει βαθιά στο υποσυνείδητο. Δηλητηριάζει ολόκληρο το είναι σου. Αν διαβάσεις, λοιπόν, τις ζωές των χριστιανών αγίων, θα δεις ότι το σεξ τούς έχει κυριέψει. Δεν μπορούν ούτε να προσευχηθούν ούτε να διαλογιστούν. Το σεξ υπεισέρχεται σε οτιδήποτε κάνουν. Και νομίζουν ότι ο διάβολος τούς παίζει παιχνίδια. Κανείς δεν παίζει παιχνίδια.
Όταν καταπιέζεις, εσύ είσαι ο διάβολος.


Μετά από δυο χιλιάδες χρόνια συνεχούς σεξουαλικής καταπίεσης, η Δύση βαρέθηκε. Ήταν κάτι υπερβολικό. Ο τροχός γύρισε απ’ την άλλη μεριά. Τώρα, από την καταπίεση πήγαν στην υπερβολή. Η υπερβολική διάθεση έγινε η καινούργια εμμονή. Ο νους κινείται από τον ένα πόλο στον άλλο. Η αρρώστια έμεινε ίδια. Κάποτε ήταν η καταπίεση. Τώρα είναι η κατάχρηση. Και τα δυο είναι αρρωστημένες καταστάσεις. Το σεξ πρέπει να μετασχηματιστεί. Ούτε να καταπιέζεται ούτε να γίνεται τρελή κατάχρηση.

Και ο μόνος δυνατός τρόπος, για να μετασχηματίσεις το σεξ είναι να είσαι σεξουαλικός, με βαθιά διαλογιστική συνείδηση. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, όπως όταν σας μιλούσα για το θυμό. Μπες στο σεξ, αλλά με επίγνωση, με συνειδητότητα, με προσοχή. Μην το αφήνεις να γίνεται μια ασυνείδητη δύναμη. Μην το αφήνεις να σε πηγαίνει και να σε φέρνει. Κινήσου προς αυτό με γνώση, με κατανόηση, με αγάπη. Κάνε τη σεξουαλική εμπειρία μια εμπειρία διαλογισμού. Διαλογίσου μαζί της.
Αυτό έκαναν στην Ανατολή με την τάντρα. Και όταν διαλογίζεσαι με τη σεξουαλική εμπειρία, η ποιότητά της αρχίζει ν’ αλλάζει. Η ίδια ενέργεια, που κινείται προς τη σεξουαλική εμπειρία, αρχίζει να πηγαίνει προς τη συνειδητότητα. Μπορείς να είσαι τόσο ξύπνιος σε ένα κορύφωμα σεξουαλικού οργασμού, όσο με κανένα άλλο τρόπο, επειδή καμιά άλλη εμπειρία δεν είναι τόσο βαθιά, καμία άλλη εμπειρία δεν σε απορροφά τόσο, καμία άλλη εμπειρία δεν είναι τόσο απόλυτη.
Με το σεξουαλικό οργασμό, είσαι απόλυτα δοσμένος, μέχρι τις ρίζες σου. Όλη σου η ύπαρξη δονείται, όλη σου η ύπαρξη συμμετέχει. Και το σώμα και ο νους — και τα δύο συμμετέχουν. Και οι σκέψεις σταματούν εντελώς, έστω για ένα δευτερόλεπτο Όταν ο οργασμός κορυφώνεται, η σκέψη σταματά εντελώς. Είσαι τόσο ολοκληρωτικά δοσμένος, που δεν μπορείς να σκεφτείς.
Στο σεξουαλικό οργασμό είσαι εσύ, ο εαυτός σου. Η οντότητά σου είναι εκεί, χωρίς καμία σκέψη. Αν εκείνη τη στιγμή γίνεις ξύπνιος, συνειδητός, τότε το σεξ μπορεί να γίνει η πόρτα, που οδηγεί στο θεϊκό. Και, αν μπορέσεις να είσαι σε ετοιμότητα εκείνη τη στιγμή, τότε αυτή η ετοιμότητα μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες στιγμές και σε άλλες εμπειρίες. Μπορεί να γίνει κομμάτι της ζωής σου.
Τότε τρώγοντας, περπατώντας, κάνοντας μια δουλειά, μεταφέρεις εκείνη την ετοιμότητα. Με το σεξ, η ετοιμότητα άγγιξε τον πιο βαθύ σου πυρήνα. Σε έχει διαπεράσει. Τώρα μπορείς να τη μεταφέρεις. Και, αν γίνεις διαλογιστικός, τότε θα αντιληφθείς ένα καινούργιο γεγονός: Θα αντιληφθείς ότι δεν είναι το σεξ, αυτό που σου δίνει ευδαιμονία, δεν είναι το σεξ, αυτό που σου δίνει έκσταση, αλλά είναι ο χωρίς σκέψεις νους και η ολοκληρωτική συμμετοχή στην πράξη, αυτό που σου δίνει το συναίσθημα της ευδαιμονίας.

Από τη στιγμή που το κατανοήσεις, θα χρειάζεσαι το σεξ όλο και λιγότερο, επειδή εκείνος ο χωρίς σκέψεις νους, μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς το σεξ. Αυτό είναι το νόημα του διαλογισμού. Και αυτή η ολότητά τού είναι μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς το σεξ. Από τη στιγμή που ξέρεις ότι το ίδιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί χωρίς το σεξ, θα χρειάζεσαι το σεξ όλο και λιγότερο.
Και θα έρθει μια στιγμή, που δεν θα χρειάζεσαι το σεξ καθόλου Και, να θυμάσαι ότι το σεξ εξαρτάται πάντα από τον άλλον. Το σεξ, λοιπόν, είναι δέσμευση, σκλαβιά. Από τη στιγμή που θα μπορέσεις να δημιουργήσεις αυτό το απόλυτα οργασμικό φαινόμενο, χωρίς να εξαρτάσαι από κανέναν άλλον, όταν έχει γίνει μια εσωτερική πηγή, τότε, είσαι ανεξάρτητος, είσαι ελεύθερος.
 
Στην Ινδία, αυτό εννοούμε, όταν λέμε ότι μόνο ένας μπραχματσάρι, ένας απόλυτα άγαμος άνθρωπος, μπορεί να είναι ελεύθερος. Τώρα δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο. Είναι εκστατικός, από μόνος του. Το σεξ εξαφανίζεται με το διαλογισμό, αλλά αυτό δεν καταστρέφει την ενέργεια. Απλώς, αλλάζει η μορφή της ενέργειας. Έπαψε να είναι σεξουαλική. Και όταν η μορφή δεν είναι πια σεξουαλική, τότε αγαπάς
Γι’ αυτό, ο σεξουαλικός άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αγαπήσει πραγματικά. Η αγάπη του είναι απλώς θέαμα. Η αγάπη του είναι απλώς μια μέθοδος για το σεξ. Ο σεξουαλικός άνθρωπος χρησιμοποιεί την αγάπη, σαν τεχνική για το σεξ. Είναι απλώς μια μέθοδος. Ο σεξουαλικός άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά. Απλώς εκμεταλλεύεται τον άλλο. Και η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος, για να προσεγγίσει τον άλλο.
Ο άνθρωπος που έχει γίνει μη σεξουαλικός και που η ενέργειά του κινείται εσωτερικά, είναι εκστατικός από μόνος του. Η έκσταση πηγάζει από τον ίδιο. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα αγαπήσει, για πρώτη φορά. Η αγάπη του θα είναι μια διαρκής ακτινοβολία, ένας συνεχές μοίρασμα, ένα συνεχές δόσιμο. 

 
Για να φτάσεις, όμως, εκεί, δεν χρειάζεται να είσαι κατά του σεξ. Για να το κατακτήσεις, πρέπει να δεχτείς το σεξ, σαν κομμάτι απ’ τη ζωή, τη φυσιολογική ζωή. Μπες στο σεξ, αλλά μπες με περισσότερη συνειδητότητα.
Η συνειδητότητα είναι η γέφυρα, η χρυσή γέφυρα, από αυτόν τον κόσμο στον άλλο, από την κόλαση στον παράδεισο, από το εγώ στο θεϊκό.




Osho
Το χωρίς χρόνο σύννεφο